OSIEDLE TYPU MIEJSKIEGO!
Osiedle typu miejskiego to coś, co ma funkcje i cechy między miastem a wsią.Jakie miejscowości mogą wg mnie być osiedlami typu miejskiego? Takie, które posiadają pewne cechy miejskie, jak i wiejskie. Kierowałby nim gubernator z urzędu osiedlowego, a jego ludność przekraczałaby przeważnie 500 osób.
Spis osiedli typu miejskiego w Polsce wg mnie w 2024:
- dolnośląskie: Bardo, Chełmsko Śląskie, Głuszyca, Kamieniec Ząbkowicki, Karpacz, Leśna, Malczyce, Mysłakowice, Olszyna, Piechowice, Pieńsk, Pieszyce, Piława Górna, Przemków, Sieniawka, Stronie Śląskie, Szczytna, Szklarska Poręba, Świerzawa, Walim, Wąsosz, Węgliniec, Wilków, Wojcieszów, Zawidów
- kujawsko-pomorskie: Izbica Kujawska, Jabłonowo, Janikowo
- lubelskie: Nałęczów, Poniatowa, Rejowiec Fabryczny
- lubuskie: Czerwieńsk, Gozdnica, Iłowa, Łęknica, Małomice
- łódzkie: Andrespol, Zelów
- małopolskie: Bolesław, Brzeszcze, Bukowno, Chełmek, Krościenko nad Dunajcem, Libiąż, Sułkowice, Szczawnica, Szczyrk
- mazowieckie: Jedlnia, Józefów, Karczew, Kobyłka, Łaskarzew, Marki, Podkowa Leśna, Sulejówek, Tarczyn, Tłuszcz, Ząbki, Zielonka
- opolskie: Gogolin, Kolonowskie, Ozimek, Zawadzkie, Zdzieszowice
- podkarpackie: Nowa Dęba, Iwonicz-Zdrój, Jedlicze, Nowa Sarzyna, Zagórz
- podlaskie: Czarna Białostocka
- pomorskie: Czarna Woda, Hel, Jastarnia, Jastrzębia Góra, Kępice, Krynica Morska, Reda, Władysławowo
- śląskie: Blachownia, Herby, Imielin, Koszęcin, Krupski Młyn, Kuźnia Raciborska, Łazy, Miasteczko Śląskie, Nakło Śląskie, Ogrodzieniec, Orzesze, Poraj, Poręba, Siewierz, Sławków, Ustroń, Węgierska Górka, Wieszowa, Wisła, Wojkowice, Zbrosławice
- świętokrzyskie: Ćmielów, Kazimierza Wielka, Stąporków, Suchedniów
- warmińsko-mazurskie: Frombork, Korsze, Miłakowo, Młynary, Pieniężno, Prostki, Sępopol
- wielkopolskie: Puszczykowo, Skalmierzyce Nowe, Sompolno, Wapno
- zachodniopomorskie: Dziwnów, Trzebież
Ciekawe, nie?
Jak macie swoje myśli itp. o osiedlach typu miejskiego, piszcie śmiało!
większość osiedli typu miejskiego wziąłem z lat 1954-72